KÖTÜ BİR TECRÜBE / YOLKSAC KESESİ NEDİR ?

Cuma, Mart 18, 2016

Merhaba arkadaşlar,

        Nasılsınız ? umarım herşey yolundadır. Ben bir süre öncesine kadar yoğun duygu karmaşası içinde günlerden sonra şu sıralar gayet iyim. :) Ne olduğunu tabi ki sizlerle paylaşacağım. Yaşadığım kötü bir tecrübe ve bu süreçte öğrendiğim bilgiden bahsedeceğim size.Evet arkadaşlar Ocak ayının son haftalarında istenen fakat henüz planı olmayan bebeğimin varlığını anladığımda hissettiğim şey şaşkınlık ve mutluluktu. :) Kısa süre içinde yaptığım doktor ziyareti ile bu durumu doğruladığımızda henüz her şey yolunda gözüküyordu. Dört haftalık hamileydim. İlk kez hissettiğim bu heyecan tahmin edemediğim kadar güzeldi ve aslında planlanmayan bebeği çoktan istediğimi farketmiştim. Doktorum 2 hafta sonra kontrole çağırdığında yaşadığım mutluluğun bu kadar kısa süreceğini düşünmüyordum.
Muayenede doktorum bebeğin görünmediğini ve yolksac kesesinin normalden büyük olduğunu söylemişti. Bunun ne demek olduğunu bilmiyordum. Doktorum bu durumun yüksek oranda sağlıklı bir gebelik olmayacağını söylemişti. Ama yinede tüm ihtimaller göz önünde bulundurulduğu için beklememi önermişti. Bu muayenemde 6 haftalık hamile olmama rağmen bebek ve kalp atışı görünmemişti. Doktorumla tekrar 10 gün sonrasına randevulaştık.Gittiğimde mucize bir şekilde bebeğim, gelişimi geride olsa da büyümüştü ve ben o mucizenin kalp sesleriyle baş başa kalmıştım. O an eminim çoğu kadın gibi bende göz yaşlarımı tutamadım. O an sadece ben ve  o kalp seslerinden başka hiç birşeyi hatırlamıyorum.Doktorum çok  sürmeden sesi kıstı.Sanırım bu duruma kendimi kaptırmamam için yapmıştı.Bu dakikadan sonra yapacağımız tek şey beklemekti. Bu süre içinde bebeğimin sağlıklıysa  gelişimi devam edecek sağlıksızsa giderek daha kötüye gidip bitecekti :( 
        Bu arada Yolksac nedir onu anlatıyım: Hamile kalan bayanların önce gebelik kesesi oluşuyor. Yaklaşık 10 mm boyutlarına ulaştığında gebelik kesesinin içerisinde yolksac denilen ikinci bir kese oluşuyor. Yaklaşık 5 haftalıkken ortaya çıkan bu kesenin tam işlevi bilinmemekle birlikte bebeğin kan hücrelerinin yapımında etkili olduğu düşünülüyor.Bu kesenin hiç görünmemesi yada normal boyutlarından büyük izlenmesi sorunun varlığını işaret ediyor. Yolksac kesesi maksimum büyüklüğü 6 mm olarak kabul ediliyor.  
(bu resimde yuvarlak şekilde görünen yolksac kesesi, altında işaretli olan embriyo) 

       Bundan sonraki birkaç muayenemde pek yolunda gitmedi. Çünkü bebeğin yolksac kesesi hala büyümeye devam ediyordu. Hatta ölçüleri sınırı aşmıştı. Bu arada bebeğin gelişimi durdu ve zamanla kalp atımı yavaşladı. Doktorumun dediği gibi %95 gebelik yolunda gitmedi ve 8 hafta sonunda bebeğimi kaybettim. :( Bu arada yaşam içerisinde her türlü bilim için %100 doğru diyemeyiz bu yüzden bu tanılarla gidip çok sağlıklı bebek sahibi olanlarda var. Fakat yüksek oranla bu bulgular görüldüğünde sonuç genelde hüsran oluyor. Yaşadığım kötü tecrübeyi sizinle paylaşmak istedim çünkü biliyorum benim gibi bir sürü kadın aynı durumu yaşadı yada yaşayacak.Anlattıklarım belki biraz destek belki biraz tecrübe olacak. 
       Elbette anlatacaklarım bu kadar değil fakat çok uzun yazılar yazmayı tercih etmediğim için devamını başka bir başlıkta anlatacağım. Tahmin edersiniz ki bu süreç sonrası farklı bir konuyu içeriyor.
       Sizlerde benzer durumlar yaşadınız mı? Paylaşırsanız sevinirim. Başka bir yazımda görüşmek üzere sevgiyle dostlar hoşça kalın. ...

BUNLARDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

29 yorum

  1. Geçmiş olsun, neyse atlatmışsın çok sevindim, bebek de sen de iyisin ya, mühim olan bu:))Allah tamamına erdirsin, hadi bakalım iyi, hayırlı, sorunsuz, sağlıklı hamilelikler diliyorum sana ve bebeğe:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim :) ama inşallah bidahaki gebelik sorunsuz olur :) sevgiler canım

      Sil
    2. Herşeyde bir hayır vardır. Böyle düşünmek, kolaylaştırıyor hayatı.
      Geçmiş olsun.

      Sil
    3. kesinlikle tülin cim. Allah bidaha yaşatmasın. Daha büyük dertlerle karşılaştırmasın. Hayırlısı böyleymiş. teşekkür ederim .

      Sil
  2. Canım benim çok geçmiş olsun ymarım bundan sonra sağlıklı güzel gebelik haberini alırız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sağol emineciim. inşallah bidaha böyle olmaz. hayırlısı

      Sil
  3. Gecmıs olsun, ıns bır sonrakı sefer sorunsuz olur. O keseyı bılıyordum da böyle bır soruna neden olduğu vakaları bılmıyordum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim. maalesef böyle oluyormuş.hayırlısı böyleymiş.

      Sil
  4. Geçmiş olsun Kötü bir durum gerçekten.Siz iyisiniz ya buna şükretmek lazım. Hayırlısıya bir dahaki sefere sağlıkla kucağa almayı nasip etsin Allah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. inşallah Aslıcım. Herşey için şükürler olsun. beterin beteri var tabi.

      Sil
  5. Çok geçmiş olsun. Rabbim bir daha yaşatmasın. Canınızı sıkmayın. Evet çok üzücü bir durum. Ömrü olsaydi hani derler ya taşın altına da koysan birşey olmazdı. Rabbim hersin hayırlısını nasip etsin InşaAllah bir dahakine sağlıklı bir bebişiniz olur. Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. İnşallah bir dahaki sağlıkla gelir, geçmiş olsun...

    YanıtlaSil
  7. Ah Gonca, çok geçmiş olsun... göz yaşlarımı tutamadım okurken... umarım yeniden o minik kalp atışlarını içinde hissedersin ve bu sefer bebeğine sağlıkla kavuşursun! Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler Başakcım :) benden de sevgiler

      Sil
  8. geçmiş olsun ya olsun ilerde olur ki yineee :))

    YanıtlaSil
  9. Geçmiş olsun. Dilerim bir daha böyle tecrübe yaşatmasın Rabbim. Şapşik annede gördüm sizi ziyaret etmek istedim. Tabii bu kötü tecrübenizi okuyunca çok üzüldüm sizin adınıza ama herşeyin hayırlısı demek en doğrusu sanırım. Sizi tanıdığıma mutlu oldum kendi adıma. Daha güzel sohbetlerde, anlamlı hikayelerde görüşmek dileğimle. Sevgiyle kalın..

    kurabiyecimiss.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürler :) ziyaretinizden çok mutlu oldum. bende size uğrdım :) sevgilerle

      Sil
  10. Merhabalar iadeyi ziyarete geldim :)
    Bu arada geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum size. Anınızı paylaşımınızdan dolayı teşekkür ederiz. Sağlıcakla...

    YanıtlaSil
  11. Gonca Hanım, üzgünüm, çok geçmiş olsun. Hayatta ne ile karşılaşacağımızı bilemiyoruz. Ama inanıyorum ki her şerde bir hayır vardır. Öncelik her zaman sizin sağlığınız. Rabbim size gönlünüze göre sağlıklı bebekler nasip etsin. Bu konuyu bende sizden öğrenmiş oldum, acı bir durum ama paylaştığınız için teşekkür ederim.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  12. Geçmiş olsun.Yaşarken gerçekten çok zor bir süreç olabiliyor ama yeni bir bebek tüm yaşananları unutturuyor...
    En kısa zamanda,sağlıkla diyorum ;)

    YanıtlaSil
  13. Allah en kısa zamanda sağlıklı bir evlat nasip etsin

    YanıtlaSil
  14. Geçmiş olsun, yaşadığınız en kötü tecrübe bu olsun. Sğlıklı bir gebelik haberi paylaşmanız dileği ile.

    YanıtlaSil
  15. Deep Gonca'yı ziyaret etmelisin diye önerdiğinde böyle bir paylaşım ile karşılaşacağımı ummamıştım okurken içim gitti :( o sesleri duyup sonra ondan kopmak zor plansız olduğu için atlatmak kabullenmek eminim daha kolay olmuştur.. ben yaşamadım ama dr kontrollerindeki uyarılardan biliyorum çünkü hep kese boyunu söylüyorlar ilk dönemler.. Umarım istediğin ve hazır olduğun zaman sen ve bebeğinin sağlıkla geçeceği bir hamilelik öykünü okuyacağız en güzel zamanda :) sevgiler

    YanıtlaSil
  16. Allaha hamd olsun ki daha yeni başta hızlıca gelişmiş herşey çünkü doğabilir ve gidebilirdi. .hayırlısı buymuş şüphe yok ama yılmak da yok hele planlamak hiç olmasa daha iyi olur..yakınlarımdan bilirim,plan üzere bebek yapmayı düşünüp plan uygulamaya gelince beklenen bebek gelmiyordu bi türlü. .Allahın planlarına da müdahale etmemek lazım inşallah yine olur inşallah kucağınıza alır doya doya koklarsiniz. .çok geçmiş olsun dilerim.

    YanıtlaSil

BLOG ARŞİVİM