OKUMAK İSTEYENLERE / SEVDALİNKA

Çarşamba, Aralık 16, 2015

Herkese merhabaaa :)
       Başlıktan anlayacağınız gibi size yine okuduğum bir kitaptan bahsedeceğim. Bu arada 'ne okudum' bölümünü 'okumak isteyenlere' adı ile değiştirdim :) Ayşe Kulin den Sevdalinka adlı kitabı. Sevdalinka adı çok dikkatimi çekmişti. Ne güzel Sevdalinka sevda şarkıları demekmiş. Yıllardır bildiğim ve okumak istediğim bir kitaptı. Bir şekilde şimdiye kısmet oldu.
Kitap, Bosna savaşını ve gazeteci Nimeta'nın aşk ve ailesi arasındaki duygularını konu alıyor. Bizim gibi savaşı görmemiş, savaşı birebir yaşamamış dönemler için savaş anlarını ve savaşta neler olabildiğini bu kitapta birebir görüyorsunuz.Çok acı, çok gerçek bir kitap bu.Zaten gerçek bir konuyu işlemiş Ayşe Kulin. Savaş bölümlerini okurken ağlamamak elde değil. Gerçi şimdilerde savaşın şekil değiştirmiş halini yaşıyoruz. Her durumda sonu acı bir durum.Kitapta Nimeta işi nedeniyle haber peşinde koşan başarılı bir gazeteci.Kendisi gibi gazeteci Stafen ile birbirlerine aşık olurlar. Nimeta kocasına ayrılmak istediğini bir türlü söyleyemiyor. Bu yasak aşka kıyarak ağır bunalımlar geçiriyor. Fakat yinede ailesinin dağılmasını engelleyemiyor. Eşinin sezgisel bir şekilde bu ilişkiyi öğrenmesi ile evi terk ederek orduya katılıyor. Nimeta daha sonra oğlu ve kardeşininde orduya katılıp savaşması sonucunda ağır yaralar alıyor.Kitabı bir solukta okuyorsunuz.Konusunu ve detaylarını fazzla açmadan merakınızı canlı tutayım :) Okumanızı tavsiye ederim. Kitabı okuyan var mı? Siz nasıl buldunuz ? Yorumlarınızı bekliyorum arkadaşlar .Sevgiyle kalın ....Ülkemiz ve güneydoğu için dünya için savaşsız günlere dua ediyorum. Hoşçakalınn ...

BUNLARDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

16 yorum

  1. Savaş romanlarını, filmlerini çok severim, Ayşe Kulin'in maalesef tek bir romanını okudum, bunun da methini çok duydum, öyle güzel anlatmışsın ki, merak ettim ilk fırsatta alıp okumak istiyorum. Çok teşekkürler...:)

    YanıtlaSil
  2. AA iyi oldu bak aklıma geldi Çocuklar okuduysa getirsinler Ayşe kızım da çok beğenerek okumuştu
    teşekkürler canım

    YanıtlaSil
  3. Duymuştum bu kitabı teşekkürler canım :)

    YanıtlaSil
  4. Sevdalinkanın anlamı çok güzelmiş, ayrıca içinde Bosna Savaşı'nın geçtiğini hiç bilmiyordum merak ettim şimdi. Güzel yorumun için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  5. İşte o benim, Sevdalinka. Size yazmazsam olmazdı. Bana etrafımdaki herkes Sevdalinka der, adımdan dolayı. Hatta bunun bir hikayesi var. Annem bana hamileyken, halamın kızı Sevdalinka diye bir roman okuyormuş. Fakat romanın yazarını hatırlamıyor. Anneme, bu kitabın adı çok hoşuma gitti, kız olursa ismini Sevda koyalım demiş ve doğduğumda bana Sevda adını vermişler. İsmimi çok sevdiğim gibi, bu kitabın adının ve anlamının yeri bende çok ayrı. Çok araştırdım o kitabı bulmak için ama bulamadım maalesef. Çünkü 1960'lı yıllar.
    Bloguma da bu ismi koymak istemiştim aslında ama maalesef alınmıştı. Sonra çok sevdiğim Sevda'nın sokağı şiirinden yola çıkıp Sevdanınsokağı almıştım. Kitabı bana tekrar hatırlattığınız için teşekkür ederim.
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hikayenizde adınızda çok güzel sevdalinka :) bndende sevgilerle :)

      Sil
  6. Aa bizim eski sevdalinkaymis. Ben de yeni mi çikti dedim. Yillar önce hem severek hem aglayarak okumustum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :D evet çok eski kitaplardan ben yeni okuma fırsatı bulunca :))

      Sil
  7. yıllar önce okumuştum ve çok beğenmiştim!
    yazarın nefes nefese romanı da güzeldir..okumadıysanız tavsiye ederim...

    YanıtlaSil
  8. Gecen sene kütüphanemdeki Bosna konulu Kitapları okumuştum. Roman mahiyetindeki Kitapları araştırırken tanışmıştım ama alamadım kitabı. Bosna'nın ayrı biryeri var bende. Savaş'ın izleri bitmeden gitme imkanım olmuştu. Yanmış kurşunlanmıs binalar.... Teşekkür ederim Paylaşım için

    YanıtlaSil
  9. Adı Aylin ve Fureya isimli kitaplarını uzun yıllar once okumuştum. Sevdalinka da o dönemler çıkmış demek ki. Bilgiler için teşekkürler. İyi bir hatırlatma oldu:)

    YanıtlaSil
  10. Bundan 1-2 sene önce okumuştum bu kitabı ve çok sevmiştim gerçekten. Pek Ayşe Kulin sevmem ben ama bu kitabını severek okumuştum.

    YanıtlaSil
  11. Keşke eskisi kadar çok kitap okuyabildiğim günlere dönsem, şu aralar okunmayı bekleyen ne çok kitabım var :)

    YanıtlaSil
  12. Bu kitabın daha öncede ismini çok duydum ama okumak kısmet olmadı.

    YanıtlaSil

BLOG ARŞİVİM