NE OKUDUM / KAFAMDA BİR TUHAFLIK

Cuma, Ağustos 21, 2015

Herkese merhaba

Bloğumda ne okudum bölümüne eklemem gereken yeni bir kitap var. Başlıktan anlayacağınız üzere Orhan Pamuk'un 'Kafamda Bir Tuhaflık' adlı kitabından bahsedeceğim. Bu kitabı ne zamandır anlatmayı planlayıp bir türlü sıra gelmiyordu. Sanırım bugün doğru zaman :) 
Kitabın yazarı bu  kitabı tam 6 yılda tamamlamış. Çok merak ederek başladığım kitap beni maalesef hiç tatmin  etmedi.Orhan Pamuk'un severek okuduğum birçok kitabı var aslında. Dediğim gibi bu kitaba da çok merak ederek başladım fakat aynı hızla bitiremedim bir türlü. Kitap haftalardır elimde sündükçe sündü. Yani anlayacağınız üzere sürükleyici bir kitap olmamış. Sanırım yazarın kitabı neden 6 yılda bitirebildiğini anladım:D 
kafamda_bir_tuhaflık

Roman 1969-2012 yılları arasında sokaklarda bozacılıktan pilavcılığa kadar bu tür sokak satıcılıkları ile geçinmeye çalışan bir bozacının İstanbul da geçen yaşamını anlatıyor. Gerçek bir hayat öyküsü. Yazar bizlere kitabı okurken bu gerçekliği o kadar iyi anlatmış ki evet gerçek bir hayat hikayesi olduğuna sanki tanık olmuş yada izlemiş gibi inanıyorsunuz. Kitabın kahramanı Mevlut' un bahsi geçen yıllar arasında başından geçenler aslında çok dikkat çekici yada etkisinde kalacağınız bir hayat değil bence. Mevlut'un yaşadığı birçoğumuzun tanıdığı geçim sıkıntıları, fakirlik,aşk, hüzün ve birbirini takip eden sıradan günler ve olaylarla dolu. Kitapta beni en çok ve sanırım sadece etkileyen tek bölümün Mevlut' un karısı ile ilgili olaylar ve hazin sonu. Şimdi buradan çok detaya girmeyeyim. Belki kitabı okumak isteyenler olabilir. Okuduğunuzda belki bana katılır belki tam tersi düşünebilirsiniz. Kitabın kahramanı bu uzun yıllar arasında İstanbul'un siyasi çatışmalarına, şehrin mimari değişimi ve giderek artan nüfusuna, İstanbul'a ilk göç edenlerin nasıl zamanla zengin olduklarına tanık olur. Aynı zamanda kahramanın yaşadığı aşk öyküsü bize şunu düşündürüyor. 'Kime niyet kime kısmet' :) Mevlut'un aşık olması 3 yıl boyunca adını yanlış bildiği bir kıza mektuplar yazması ve bu yanlış bilginin sonucunda yaşanan serüven ise şaşırtıcı. Kitap, yaşadıklarımızın bize kader mi yoksa kendi seçimlerimize mi bağlı olduğunu düşündürüyor. Vesselam kitabın ilgi çekici bölümleri olmasına karşılık bir o kadar yavaş, heyecansız hatta yer yer sinir bozucu olabiliyor. Yani bunlar benim düşüncelerim yine de kitabı okumanızı, kendi değerlendirmenizi yapmanızı hatta yorum yazmanızı isterim.  Sevgiler benden ;) görüşmek dileğiyle.

BUNLARDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

14 yorum

  1. Orhan pamuk'un bütün kitapları öyle bir tek kitabı hariç hiç birini bitiremedim o da benim adım kırmızı..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende okudum benim adım kırmızıyı hakkınız var. Kar adlı kitabı da çok güzeldi ama bu kitap
      adı gibi :D

      Sil
  2. Ben de yakın zamanda okudum bu kitabı ve evet katılıyorum beni de pek tatmin etmedi bu kitap. Sevgiler. Bizim Mutfak-Aysel
    http://bizimmutfakdan.wordpress.com/

    YanıtlaSil
  3. Ben okumadım daha önce. Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. rica ederim yardımcı olabildimse ne mutlu :) sevgiler

      Sil
  4. Son siparişlerimin içine aldım ama okumaya sıra gelmedi.Kışı beklicem yazın çekilmez...Genelde konuları ağır işler bu yazar ..

    YanıtlaSil
  5. Alsam mı almasam mı diye düşünüp durduğum kitap. Biraz daha dursun o zaman o öyle :D

    YanıtlaSil
  6. Kitabı merak ediyodum iyi oldu :)
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  7. Kitabin kahramanı İstanbul'un neresinde yaşıyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kahramanımız duttepede yaşıyordu. kitapta adı geçen birçok İstanbul semti ve sokağı vardı hocam :) sevgilerle

      Sil
    2. Merak ettiğim bu bilgiydi, Kara Kitap'ı okumuştum. İstanbul ayrıntılarında benzerlikler var mı diye merak etmiştim. Teşekkür ediyorum :)

      Sil
    3. rica ederim ;) bende kara kitabı okumadım benzerlikler var mı peki ,aynı yavaşlıktaysa hiç okumıyim onu

      Sil

BLOG ARŞİVİM